Met de (bedrijfs)fiets zou je er al zijn!

Met de (bedrijfs)fiets zou je er al zijn!

Thomas Cook introduceert de leasefiets binnen flexibel verloningspakket

Nu de overheid volop werk maakt van de aanleg van fietssnelwegen die belangrijke woon- en werkkernen met elkaar verbinden, is de stimulans er ook voor bedrijven om hun medewerkers aan te moedigen om vaker met de fiets naar het werk te komen. 

Thomas Cook breidt daarom haar pakket van flexibele verloning uit met een leasefietsplan. Medewerkers krijgen hiermee de mogelijkheid om een deel van hun eindejaarspremie om te zetten naar een leasefietsbudget.

De fiets op, niet enkel in het weekend, ook tijdens de week

Thomas Cook ziet heel wat potentieel in de eigen onderneming:  vandaag komt  75% van de medewerkers met de (bedrijfs) wagen naar het werk. 40% woont op een afstand van 15 km of minder van het werk. Met een (elektrische) fiets is deze afstand perfect te overbruggen.

Paul Decroos, HR directeur Thomas Cook België: “Met het fietsplan willen we onze bijdrage leveren tot duurzame mobiliteit en onze medewerkers motiveren om (een deel van) hun woon-werktraject met de fiets af te leggen. Op die manier verlichten we het file- en parkeerprobleem én stimuleren we onze medewerkers om meer te bewegen.  Velen onder hen zitten graag op de fiets tijdens het weekend. Hen nu ook tijdens de werkweek op de fiets krijgen, is de uitdaging. Wie dagelijks fietst, leeft gemiddeld 2,5 jaar langer, presteert beter, heeft geen last van filestress en parkeerproblemen en komt minder vaak te laat. De invoering van dit plan sluit aan op een reeks andere well-being initiatieven, die zijn ontstaan vanuit onze interne werkgroep. Zo organiseren we workshops rond yoga, mindfulness en omgaan met stress en zetten we in op duurzame voeding door onze medewerkers wekelijks de kans te bieden aan te kopen bij korteketenproducenten.”

Win-win voor milieu én medewerker

Yves Ampe, Manager Compensation & Benefits: “In binnensteden is de CO2-uitstoot en het tekort aan parkeergelegenheid op piekmomenten zorgwekkend. Voor onze Neckermann Vakantiewinkels en Thomas Cook Travel Shops die wijd verspreid zijn over het land met een sterke vertegenwoordiging in de binnensteden, worden we ook geconfronteerd met deze schaarste aan parkeerplaatsen. We besloten daarom zelf het goede voorbeeld te geven en onze eigen medewerkers een zetje te geven richting fiets. “

De leasefiets is bovendien een fiscaal vriendelijk looninstrument, aangezien er geen voordeel alle aard voor wordt aangerekend indien de fiets regelmatig voor woon- werkverkeer wordt gebruikt.  De bedrijfsfiets wordt volledig vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen en aangezien de fiets gefinancierd wordt met brutoloon is deze voordeliger dan via een privé aankoop. Met de bijkomende dagelijkse fietsvergoeding, fiscaal voor 100% aftrekbaar én evenmin onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen, doen medewerkers  in veel gevallen winst.  

Yves Ampe gaat verder: “Samen met leasingmaatschappij Team Cyclis hebben we een fietsplan uitgewerkt waarbij je als medewerker de vrije keuze hebt om een fiets te leasen voor een periode van 36 maanden. Tijdens deze periode is je fiets verzekerd tegen diefstal en schade, geniet je pechbijstand in België en kan je jouw fiets regelmatig laten onderhouden. Wil de medewerker de fiets graag overkopen aan het einde van het leasecontract, dan kan dat aan zeer gunstige voorwaarden. Indien niet, dan levert hij of zij de fiets terug in en kan er –indien gewenst- een nieuwe fiets geleast worden.”

Joep Kempen van Team Cyclis, aanbieder van fietsleasing: “Over het voorbije anderhalf jaar zagen wij een verviervoudiging  van het aantal leasingfietsen. Grote bedrijven raken duidelijk steeds meer overtuigd en bieden een leasingfiets aan in hun flexplan. Dat middelgrote bedrijven zoals Thomas Cook in België nu ook deze stap zetten, is een bijzonder positief verhaal.  Langs de vraagzijde zien we dat  2/3 van de aanvragen gaat naar een  elektrische fiets en circa 30 procent naar een sportfiets. De vraag naar een klassieke stadsfiets is nagenoeg verdwenen.”

Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Stad Gent: “Het fietsplan van Thomas Cook is een sterk instrument om medewerkers te overtuigen om vaker voor de fiets te kiezen. Ongeveer 40% van hun werknemers woont en werkt in Gent, dus het fietspotentieel is immens.  We zien trouwens dat steeds meer Gentse bedrijven inzetten op alternatieven voor de auto. Als Stad kunnen we dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. Vanuit onze bedrijvenwerking binnen het Mobiliteitsbedrijf proberen we hen daarbij ook te inspireren en ondersteunen. Want samen met de werkgevers kunnen we een grote stap zetten richting meer leefbaarheid en een betere bereikbaarheid van onze stad.”

Over Thomas Cook Belgium

Jaarlijks verzorgt Thomas Cook Belgium de vakantie van meer dan 700 000 klanten via haar aanbod bij Thomas Cook, Neckermann en Pegase. Hiermee is Thomas Cook Belgium een toonaangevende speler in de georganiseerde reissector. Thomas Cook Belgium heeft haar hoofdkantoor in Zwijnaarde, bij Gent.

Als touroperator bieden wij diverse vakantieformules aan: van vliegvakanties, autovakanties, wintersportvakanties en citytrips tot cruises en wereldreizen. Ons productaanbod wordt gecommercialiseerd via een stevig uitgebouwd verkoopnetwerk dat bestaat uit Neckermann Vakantiewinkels en Thomas Cook Travel Shops. Uiteraard zijn onze vakanties ook online boekbaar op www.thomascook.be, www.neckermann.be en www.pegase.be.

Thomas Cook Belgium maakt deel uit van de Thomas Cook Group plc, die met 22 000 medewerkers  actief is in 16 landen en een geconsolideerde omzet realiseert van £9 miljard. De aandelen van Thomas Cook Group noteren  op de London Stock Exchange (TCG).

Over Thomas Cook

Thomas Cook vierde in 2016 haar 175-jarig bestaan en groeide uit tot één van de belangrijkste touroperators in België. De touroperator biedt diverse vakantieformules aan: van vliegvakanties, autovakanties, wintersportvakanties en citytrips tot cruises en wereldreizen. Het aanbod gaat van all-invakanties tot last minutes. Wereldwijd staan er 22 000 medewerkers klaar om klanten een onvergetelijke en zorgeloze vakantie te bezorgen. Thomas Cook maakt samen met Neckermann deel uit van Thomas Cook, één van de grootste reisconcerns ter wereld.